BAKIM & ONARIM

GENEL
✓ Kanun, ahşap ve derili yapısı nedeniyle çok yüksek ya da düşük ısı, ani hava değişimi ve rutubetten kolayca etkilenen, hassas bir enstrumandır. Sazınızı mümkün olduğunca bu unsurlara maruz bırakmamaya çalışın.
✓ Toz ve kir kanununuzu olumsuz etkiler. Sazınızı bu faktörlerden uzak tutmaya çalışın. Tel değişimlerinden hemen önce temiz, kuru ve yumuşak bir bezle sazınızı temizlemenizde yarar vardir. Teller takılıyken ise yumuşak bezle sarılmış uzun bir çubuk yardımıyla da tozlardan kurtulabilirsiniz.
✓ Elinizde yedek tel, burgu, yüzük, mızrap ve anahtar bulundurunuz.
✓ Kanununuzu çalmadığınız zamanlarda çantası içinde bulundurmaya özen gösteriniz. Bu işlem sazınızı toz, nem ve darbe gibi olumsuz etkilerden korur. AKS çantaları için tıklayın.
✓ Enstrümanınızın genel bakımını 6 ayda bir yaptırmayı ihmal etmeyin.
✓ Kanun yapımcınızı seçerken son derece özenli hareket edin. Kendinizi maddi manevi güvenli ve değerli hisedebilmek için, ülkemizde kanun yapımına gerçek anlamda gönül vermiş, işi gerçekten 'kanun yapmak' olan, bu işi sevgi ve özveriyle yapan usta isimleri tercih edin. Enstrüman yapmanın bilimle uğraşmakla eşdeğer olduğunu ve büyük bir bilgi birikimi gerektirdiğini unutmayın. Sabit fikirler ve bilgi kirliliğinden kaçının.

TEL
✓ Tellerinizi ara sıra su veya alkol ile hafif nemlendirilmiş, yumuşak bir bez ya da pamukla temizleyiniz. Teller üzerindeki sürtünmeyi azaltacak bu işlem tellerinizin ömrünü uzatır.
✓ Tiz bolgedeki teller, daha ince olmaları ve üzerlerinde daha fazla baskı olması sebebiyle, bas bolgedeki tellerden daha kısa sürede eskiyerek degişim gerektirirler. Eğer aynı kanunu hergün çalıyorsanız tellerinizin nevadan yukarısını 2-3 ayda bir (35 TL), tamamını 4-6 ayda bir (175 TL) değiştirmenizde fayda vardır. Birkaç günde bir çalıyorsanız nevadan yukarıyı 4-5 ayda bir, tamamını 6-8 ayda bir değiştirebilirsiniz.
✓ En alt 1 oktavın ise eski kanunlarda 6 ay, yeni kanunlar üzerinde ise 1 sene kadar kullanılması tavsiye edilr.
AKS Kanun telleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.

MANDAL
✓ Ellerdeki aşırı terleme mandalların çabuk oksitlenmesine neden olarak tellerinize zarar verir. Çalarken bir mendil yardımıyla ellerinizi mümkün olduğunca kuru tutmanız mandal ve tellerinizin ömrünü uzatır.
✓ Mandal temizliği de çalım rahatlığı ve mandal ömrü açısından önemlidir. Yumuşak bir boya ya da diş fırçasıyla mandallar arasında kalan toz ve kirleri dönemsel olarak temizlemenizde fayda vardır.
✓ Deforme olmuş mandallar çalımı güçleştirir ve tellere zarar verir. Bu durumda vakit geçirmeden mandal bakımı için yapımcınıza başvurun.
✓ Krom mandallar enstrümanınızın ve tellerinizin ömrünü bariz biçimde artırır. Ayrıca icrada da kolaylıklar sağlar. Krom mandal seçilirken kalitede ve tasarımda problemi olan mandalları seçmemeye son derece özen gösteriniz. Çünkü bu; alpaka mandallardan daha maliyetli, bir kerede ve sağlam biçimde yapılması gereken bir işlemdir.

BURGU
✓ Burgularda zamanla akord esnasında hissedilen küçük boşluklar olabilir. Bunun iki nedeni olabilir:
    Tel, burgunun dibine doğru sarmış olabilir. Bu durumda burgu çıkarılıp tel düzeltilmeli ve yukarı doğru tekrar sarılmalıdır.
    Burgunun çok sert dönmesinden dolayı boşluklar oluşuyor olabilir. Bu durumda burgu çıkartılıp, deliğe giren kısmı bebek pudrası ile hafifçe pudralanmalı ve tekrar takılmalıdır.
✓ Burgular deformasyon nedeniyle zaman içinde yalama olmuş veya hiç dönmüyor ise akord anahtarı ya da kerpeten yardımıyla çıkartılıp yerine yedek burgulardan yenisi takılmalıdır.
 
AĞAÇ
✓ AKS kanunları üzerinde organik ve özel bir cila bulunmaktadır. 3-4 ayda bir saz bakımı esnasında yumuşak bir kumaş parçasına birkaç damla bebek yağı damlatmak suretiyle üst kapağı yağlayabilirsiniz. Bu işlem sazınıza parlaklık ve canlılık katar. Uygulama sadece AKS kanunları için gecerlidir. Cila içerigini bilmediğiniz diğer kanunlara uygulamadan önce yapımcınıza danışınız. Ayrıca bebek yağını mandallarinıza temas ettirmemeye özen gösteriniz.
✓ Sazınızın üzerine kesinlikle sıvı ya da yakıcı maddeler (içecek, sigara vb) koymayınız.
 
DERİ & EŞİK
✓ Eşiğinizin pabuçlarının öne doğru yatık olmamasına dikkat edin. Bu durum derinin yırtılmasına sebep olabilir. Ayrıca eşik pabuçları deri üzerinde yanlış yer yapar ve bu nedenle deri değişimi gerekebilir. Bu durumlar özellikle suni derili kanunlar için daha fazla önem arz eder.
✓ Eşiğin dengesini düzenli aralıklarla kontrol edin. Eğilmelere yapılacak ufak ve erken müdahaleler, sonradan oluşabilecek büyük sorunları engeller. Diğer eşik deformasyonları için yapımcınıza danışın.

MANYETİK
✓ Enstrümanınız için doğru manyetiği seçebilmek için özenli bir araştırma yapın. Yapıştırmak suretiyle kullanılan manyetikleri tercih etmeyin. Baskı yiyen, dengeli ve kaliteli manyetikler çok daha iyi sonuç verir.
 


Avcı Kanun Stüdyo’da kanununuzla ilgi her tür bakım onarım çalışması yapılmaktadır.